Meyve Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Meyve Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Meyve Kompostosu

Meyve kompostosu, genellikle taze meyvelerin su ve şeker ile kaynatılmasıyla hazırlanan bir içecektir. Hoşaf ise kuru meyvelerin şekerli suda kaynatılmasıyla elde edilir. Meyve kompostosu, özellikle yaz aylarının vazgeçilmez tercihleri arasında yer alır. Ramazan aylarında ise sıcak günlerde vücudun su kaybetmesi sonucu ortaya çıkan susuzluk ve şeker ihtiyacını karşılamak için hazırlanan kolay, pratik, lezzetli ve sağlıklı bir içecektir. Meyve kompostosunun kökeni Osmanlı dönemine kadar uzanır ve hala vazgeçilmez bir lezzet olarak sofralarımızda yer alır.

Meyve kompostosunun en güzel yanı, istediğiniz meyveleri kullanarak hazırlayabilmenizdir. Örneğin, evde kalan ve yenmemiş meyveleri ziyan etmeden komposto yapabilirsiniz. Meyve kompostosu, gün boyunca içildiğinde, düşen kan şekerinizi düzenler ve sindirim sisteminizi harekete geçirir, bu nedenle de çok sağlıklıdır.

Meyve Kompostosu Malzemeleri

  • 2 adet yeşil elma
  • 2 adet armut
  • 2 adet şeftali
  • 10 tane kayısı
  • Birkaç tane mürdüm eriği
  • Orta boy bir salkım yeşil çekirdeksiz üzüm
  • 1-2 avuç vişne
  • Yaklaşık 3 litre su
  • Yaklaşık 1,5-2 su bardağı toz şeker
  • Birkaç adet tane karanfil
  • 2-3 adet çubuk tarçın

Meyve Kompostosu Nasıl Yapılır?

Öncelikle büyük boy bir tencereye suyu koyup ocağın altını açın. Daha sonra şekeri ilave edip kaynamaya bırakın. İyice kaynadıktan sonra meyveleri ekleyip karıştırın. Yaklaşık 5-6 dakika kadar kaynayıp meyveler yumuşayınca ocağın altını kapatın. Eğer meyveler olgun ve yumuşak ise su ile şekeri önceden kaynatın, sonra meyveleri ekleyip kaynatın. Ama meyveler sert ise tam tersi işlemi uygulayın. Daha sonra meyveleri güzelce yıkayın ve ayıkladıktan sonra isterseniz ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın, isterseniz bütün olarak içine koyun. Şeftalinin mutlaka kabuklarını soyup dilimleyerek içine atın. Vişneler, armutlar ve diğer meyveleri de ekleyip 5-6 dakika kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın ve tencereden alın. İçine çubuk tarçın ve karanfili atıp tencerenin kapağını kapatın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra soğuk servis yapabilirsiniz. Meyve kompostosu tarifi hazır. Herkese afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Meyve kompostosu, besin değeri yüksek ve serinletici bir içecektir. İçerdiği meyvelerden dolayı bol miktarda vitamin ve mineral içerir. Özellikle C vitamini açısından zengindir ve bağışıklık sistemini destekler. Ayrıca, doğal şeker içerdiği için enerji verir ve kan şekerini dengeler. Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur ve diyet lifi sağlar. Bu nedenle, hem sağlıklı hem de lezzetli bir içecek olarak tüketilmesi önerilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yeşil Elma Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Elma Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Komposto Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Komposto Tarifi ve Malzemeleri

Sarı Erik Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Sarı Erik Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Taze Kayısı Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Taze Kayısı Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Erik Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Erik Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Komposto Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Komposto Tarifi ve Malzemeleri