Kırmızı erik kompostosu, rengi ve sunumuyla oldukça dikkat çekici ve şık bir tatlıdır. Bu kompostoyu yapmak için erikleri mevsiminde toplayıp temizleyerek saklayabiliriz. Erik kompostosu hem kuru eriklerden hem de dondurucuda saklanmış taze eriklerden yapılabilir. Ayrıca taze erik kompostosunu sıcak bir şekilde kavanozlarda saklayarak her mevsim tüketebiliriz. Şimdi, kırmızı erik kompostosu için gerekli tarifimizi paylaşalım. Kırmızı erik kompostosunu mevsiminde yaparak hem taze tüketime hazır hale getirebiliriz hem de uzun süre saklayabiliriz. Bunun için mevsiminde toplanan erikleri temiz suyla yıkayıp, çöplerini ayıklayarak küçük delikler açalım. Şimdi kırmızı erik kompostosu için gerekli malzemeleri sıralayalım: Kırmızı Erik Kompostosu Malzemeleri
Kırmızı Erik Kompostosu Nasıl Yapılır? Kırmızı erikleri yıkayıp temizledikten sonra bir tencerenin içerisine koyun. Üzerine şekeri ilave edin ve limonun suyunu sıkarak ekleyin. İsteğe göre içerisine karanfil de koyabilirsiniz. Daha sonra gerekli miktarda suyu ekleyerek ocağın altını yakın ve kısık ateşte yaklaşık on dakika kaynamasını bekleyin. Eriklerin suyu, tencerenin içindeki suya karışacaktır. Kırmızı erik kompostosu hazır olduğunda ocağın altını kapatın ve tadına bakın. Eğer tadı azsa biraz daha şeker ilave edin; tadı fazla yoğunsa soğuk su ekleyip ılıması için bir kenarda bekletin. Daha sonra cam bir kaba koyarak buzdolabında soğutun. Kırmızı erik kompostosu servise hazırdır. Afiyet olsun. Bunun yanı sıra, kırmızı erik kompostosunu daha fazla yapıp kaynar haldeyken bir litrelik cam kavanozlara koyarak ağzını sıkıca kapatıp ters çevirerek soğumasını bekleyebilirsiniz. Soğuduktan sonra kiler gibi serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Bu sayede, kışlık kompostonuz her an elinizin altında hazır olacaktır. Bu yöntem oldukça sık kullanılır ve evinizde her an hazır bir komposto bulunmasını sağlar. |
Öztay
13 Temmuz 2024 CumartesiKırmızı erik kompostosunu yaparken şeker miktarını nasıl ayarlayabilirim? Tatlılığının fazla olmaması için ne kadar şeker kullanmalıyım? Ayrıca karanfille aromalandırmak tatlının tadını değiştirir mi?
Cevap yazAdmin
13 Temmuz 2024 CumartesiMerhaba Öztay,
Kırmızı erik kompostosunun şeker miktarını ayarlarken, şekerin meyvenin tatlılığını bastırmaması için dikkatli olmalısın. Genellikle her bir kilo eriğe 1 su bardağı (200-250 gram) şeker kullanmak yeterli olur. Ancak, eriğin cinsi ve tatlılığı farklılık gösterebilir, bu nedenle şekeri azar azar ekleyip tadına bakarak ayarlama yapabilirsin.
Kompostoya karanfil eklemek tatlıya hoş bir aroma katar, fakat miktarını abartmamak gerekir. 1 kilo eriğe 2-3 adet karanfil eklemek yeterli olur. Bu şekilde kompostonun tadını fazla değiştirmeden, hafif bir karanfil aroması elde edebilirsin.
Afiyet olsun!