Ayva Kompostosu Komposto ve komposto çeşitleri, pek çoğumuzun çocukluğunda içtiği ender meyve sularındandır. Bu komposto çeşitleri arasında önemli yer tutanlardan biri de ayva kompostosudur. Ayva, kış aylarında bulunabilen ve vitamin değeri oldukça yüksek bir meyvedir. Sert yapısından dolayı ayva, meyve olarak tüketilmektense reçel, tatlı ve komposto olarak daha çok tercih edilmektedir. Ayva kompostosu tüketildiği takdirde insan sağlığına birçok fayda sağlamaktadır. Örneğin, ayva kompostosu, yüksek vitamin, mineral, kalsiyum, demir ve fosfor içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Kış aylarında soğuk algınlığına bağlı birçok hastalık yaygındır ve ayva kompostosu bu hastalıklardan korunmak için iyi bir alternatiftir. Ayrıca, ayva kompostosu akciğer, mide, gözler, boğaz ve iç organlarda bulunan hastalıkların tedavisine de yardımcı olmaktadır. Güney Afrika'da ayva, birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Az şekerli bir porsiyon ayva kompostosu, mide bulantısını önlediği gibi ishale de iyi gelmektedir. Yapımı oldukça kolay olan ayva kompostosu, diyabet, hipertansiyon, kansızlık ve gastrit gibi rahatsızlıklara da iyi gelmektedir. Ayva Kompostosu İçin Gereken Malzemeler
Ayva Kompostosu Nasıl Yapılır? Ayva kompostosu yapmak için öncelikle ayvaları güzelce yıkayıp kabuklarını soyunuz. Ayvalarda bere olup kararan yerleri kesiniz ve ardından dilimleyip ortadaki çekirdek kısımlarını derince kesiniz. Daha sonra dilediğiniz küçüklükte ayvaları küp küp doğrayınız. Doğradığınız ayvaların üzerine yarım limonu sıkıp bir kenara koyunuz. Bu arada, derin bir tencereye iki litre su koyup kaynatınız. Ayvadan çıkardığınız çekirdekleri, karanfili ve kabuk tarçını bitki çayı süzgecine veya ince bir tülbente koyunuz. Kese yaptığınız tülbentin ucu dışarıda kalacak şekilde tencereye bırakınız. Karanfil ve kabuk tarçın, ayva kompostosuna enfes bir aroma bırakırken, ayva çekirdekleri de hoş bir pembe renk verecektir. Ardından kaynayan suya ayvaları ekleyip yaklaşık 15 dakika kaynatınız. Kaynama süresi ayvanın sertliğine göre değişebilir. Yaklaşık 15 dakika kaynayan ayvaların üzerine toz şekeri ilave edip birkaç dakika daha kaynatınız. Dilerseniz damak zevkinize göre su ve şeker oranını artırıp azaltabilirsiniz. Daha sonra ayva kompostosunu ocaktan indirip soğumaya bırakınız. Soğuyan kompostonun içindeki tülbenti çıkarıp içerisine armut, kivi gibi meyveler ekleyerek servis yapabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık, size ve sevdiklerinize afiyet şifa olsun. |
Saffan
20 Temmuz 2024 CumartesiAyva kompostosunun yapım aşamasında ayva çekirdeklerini kullanmamın sebebi nedir? Ayva çekirdekleri gerçekten kompostoya hoş bir pembe renk veriyor mu?
Cevap yazAdmin
20 Temmuz 2024 CumartesiMerhaba Saffan,
Ayva çekirdeklerini kullanmanın sebebi, kompostoya hoş bir pembe renk katmalarıdır. Çekirdekler, doğal olarak renklendirici maddeler içerir ve pişirme sırasında bu maddeler suya geçer. Bu sayede komposto, daha çekici ve iştah açıcı bir görünüme kavuşur. Ayrıca, ayva çekirdekleri kompostoya ekstra bir aroma da katabilir. Denemeni öneririm, gerçekten farkı göreceksin. Afiyet olsun!