Kayısı Kompostosu Kayısı, yaz dönemlerinde yetişen bir meyvedir. Türkiye'de genellikle Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. En çok Malatya ve Mersin Mut'ta üretilmektedir. Kayısının en erken yetiştiği yer Mut ilçesidir. Kayısı ağacının çiçekleri beyaz ve pembemsi renkte olup yapraklardan önce meydana gelir. Daha sonra yaprakları yetişir. Kayısının rengi sarımsı-turuncu gibidir. Taze tüketilmesinin yanında güneşte kurutularak da değerlendirilmektedir. Kuru kayısı, kışın tüketilebilmesi için kayısının mevsimi geçtikten sonra kurutularak muhafaza edilir. Kayısı Kompostosu Malzemeleri
Kayısı Kompostosu Nasıl Yapılır? Taze kayısıları iyice yıkayın. 1 litre su ve belirttiğimiz miktardaki şekeri tencereye koyup kaynatın. Su kaynadıktan 5 dakika sonra hazırladığınız kayısıları tencereye ekleyin ve yumuşayana kadar kaynatın. Kayısıların yumuşadığını gördüğünüzde altını kapatın. Biraz dinlendikten sonra kayısı kompostosuna karanfil ve çubuk tarçını ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp soğumaya bırakın. Ekstra Bilgiler Kayısı kompostosu, özellikle yaz aylarında serinletici bir içecek olarak tüketilebilir. Aynı zamanda kayısının içerdiği yüksek miktarda A vitamini sayesinde göz sağlığını destekler. Kuru kayısı da aynı şekilde besin değeri yüksek olup, demir eksikliğine karşı faydalıdır. Kayısı kompostosunu buzdolabında saklayarak birkaç gün boyunca taze şekilde tüketebilirsiniz. |