Komposto Çeşitleri Komposto çeşitleri, pek çok meyvenin taze ve kuru hali kullanılarak yapılabilmektedir. Kompostolar, sağlık açısından birçok fayda sağlamaktadır. Aşağıda çeşitli komposto türleri ve tarifleri yer almaktadır: Komposto Çeşitlerinin Sağlık Faydaları
Üzüm Kompostosu İçin Gerekli Malzemeler
Üzüm Kompostosu Tarifi Üzümlerin sapları ayıklanır. Üzümler, üzerini örtecek kadar suda beş dakika bekletilir ve sudan çıkarılır. Daha sonra bir tencereye alınır ve dört su bardağı su ilave edilir. Yüksek ateşte bir taşım kaynatılır. Daha sonra ocağın altı kısılıp on beş dakika pişirilir. Üzümler yumuşayınca şeker ilave edilir. Beş dakika daha pişirdikten sonra ateşten alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servis yapılabilir. Kayısı Kompostosu İçin Gerekli Malzemeler
Kayısı Kompostosu Tarifi Kayısılar bir kapta ıslatılır ve beklemeye alınır. Bir litre su ile toz şeker tencereye alınır ve iyice kaynatılır. Kaynayan şekerli suyun içerisine kayısılar eklenir ve on beş dakika pişirilir. Piştikten sonra soğumaya bırakılır ve servis edilir. Ayva Kompostosu İçin Gerekli Malzemeler
Ayva Kompostosu Tarifi Ayvanın içerisindeki çekirdekler çıkarılır. Çekirdekleri çıkarılan ayva küp küp doğranır. Çekirdekler bir tülbentin içerisine karanfil ile konulur ve ağzı bağlanır. Dört su bardağı su bir tencereye konulur. Daha sonra bohça haline getirdiğimiz tülbent, ayva kabuğu ve ayvanın kendisi tencereye eklenir. Ayva yumuşayana kadar yaklaşık on beş dakika kısık ateşte pişirilir. Daha sonra şeker ilave edilip beş dakika daha pişirilir ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servis edilir. Armut Kompostosu İçin Gerekli Malzemeler
Armut Kompostosu Tarifi Armutlar yıkanıp soyulduktan sonra çekirdekleri çıkarılır. Çekirdekleri çıkarılan armutlar küp küp doğranır. Tencereye alınan armutların üzerine su ilave edilerek armutlar yumuşayana kadar pişirilir. Pişen armutların üzerine şeker ilave edilir ve yaklaşık yirmi dakika kısık ateşte pişirilir. Ocaktan indirmeden beş dakika önce limon suyu eklenir ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servis yapılır. Diğer Komposto Çeşitleri
Komposto çeşitleri, yaz ve kış aylarında tüketilebilir. Meyvelerin hem kurusundan hem de tazesinden hazırlanabilir. Sulu gıda tüketmek için bire birdir. Komposto ile hem vücudun su ihtiyacı hem de vitamin ve mineral ihtiyacı karşılanır. Afiyet olsun. |